Ovih dana poplavljenima u Srbiji stigla je pomoć i od predsjednika Atlas grupe koji je lično donirao iznos od pedeset hiljada eura, a njegova Atlas grupa značajna materijalna sredstva.

Zajedničko dobro

- Pomoć koju smo uputili ugroženima od poplava smatamo našom građanskom dužnošću. Stvaranje zajedničkog dobra u kojem želimo da i naši sugrađani učestvuju i imaju korist je princip kojeg se držimo i u poslovanju. Pomaganje građanima i društvu model je koji smo se trudili da ugradimo u svim aspektima naših aktivnosti – rekao je za Pobjedu nedjeljom poznati donator Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe.

- S tim ciljem osnovali smo i Atlas fondaciju, koja konstantno učestvuje i pokušava da doprinese procesima koji grade bolju budućnost našeg društva. Prije svega to je obrazovanje, ali i ekonomsko osnaživanje žena, ekološki održivi principi poslovanja, jačanje ekonomske povezanosti, a time i bržeg razvoja regiona – kaže on.

- Trudićemo se da i u budućnosti jačamo naš doprinos društvu, kao i do sada koristeći naša internacionalna i regionalna partnerstva poput Clinton Global Initiative i Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, kao i resursa razvojnog centra Univerziteta Mediteran kako bi na efikasan način odgovorilo problemima savremenog društva – kaže gospodin Knežević.

- U vanrednim situacijama uvijek pokušavamo da se nađemo našim sugrađanima u najvećoj mogućoj mjeri. Tako smo tokom poplava koje su zadesile Crnu Goru 2010. godine, kao i velike željezničke nesreće, uputili značajnu novčanu i materijlnu pomoć – kaže on.

- Prilikom odluke o dodjeljivanju donacija, uvijek smo se trudili da procijenimo njihov trajni uticaj na oblast za koju je namijenjena. Tako smo prošle godine donirali vrlo vrijednu audio video opremu školama širom Crne Gore, Bolnici u Brezoviku pomogli da nabave aparat koji im je neophodan za unapređenje kvaliteta pružanja usluga, a konstantno tokom godina donacije upućujemo i Domu Mladost u Bijeloj – ističe naš sagovornik.

Atlas stipendije

- Prepoznajući obrazovanje kao ključ napretka ekonomije i društva kao cjeline, još 2001. godine Atlas grupa je počela sa dodjeljivanjem Atlas stipendija najboljim studentima crnogorskih fakulteta. Nakon 13 godina, projekat je okupio 195 Atlas alumnista od kojih mnogi svojim profesionalnim karijerama značajno doprinose prosperitetu crnogorskog društva, na taj način ostvarujući cilj samog projekta. Na početku, nagrađivali smo oko desetak studenata godišnje, ali od 2010. dodjeljujemo 20 stipendija svake godine – kaže on.

Donacije u Srbiji

- Takođe konstantno doniramo i u Srbiji projekte od značaja za društvo i građanstvo poput zadužbina Hrama Svetog Save u Beogradu, donacije sportskim klubovima, doniranja brojnih stručnih i naučnih konferencija poput Svjetske konferencije kardiologa u Beogradu a dali smo i brojne donacije za udruženja hendikepiranih. Učestvujemo i u humanitarnim projektima fondacija u Srbiji poput Fondacije Novaka Đokovića i Princeze Katarine Karađorđević. Podržali smo u Beogradu takođe i organizaciju izložbi velikana crnogorskog slikarstva Voja Stanića i Petra Lubarde – kaže gospodin Knežević za Pobjedu.

Promocija Crne Gore

- Uvijek smo se trudili da pomognemo kulturne, naučne i sportske manifestacije, kao i brojne pojedince kojima je trebala neka vrsta donacije a davali smo i donacije za štampanje brojnih izdanja stručnih, naučnih monografija. Crna Gora, Crnogorski slikari Petar Lubarda - neke su od značajnijih publikacija čije smo štampanje pomogli. Takođe, pomagali smo i donirali izgradnju vjerskih objekata širom Crne Gore, naročito Hrama u Podgorici, kao i Hrama koji se gradi u Baru.

Kako bi na najbolji način pomogli promovisanje države u svijetu, uz ove publikacije i već pomenute izložbe, značajne donacije uputili smo i za izgradnju Crnogorske kuće u Njujorku (New Yorku) kao i brojne publikacije o Crnoj Gori.

Uz to, kroz naše učešće u Klinton Globalne inicijative (Clinton Global Initiative) pridružujemo se i u internacionalnim donacijama koje organizuje ova inicijativa poput saniranja katastrofalnih posljedica zemljotresa na Haitiju – ističe gospodin Knežević.

Preuzeto sa:     www.pobjeda.me