Proizvodnja hrane i pića tradicionalno je bila jaka industrija i zemlje regiona imaju velike potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji hrane, istakla je nakon radnog stola posvećenog hrani i piću održanom na SAMITU100 Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora. “Fragmentiran sektor je nekonkurentan i slab. Upravo zbog toga je potrebno jačanje vertikalnog i horizontalnog povezivanja koji će omogućiti izlazak na treća tržišta, dok se uloga politike za poboljšanje stanja može ogledati u mogućem smanjenju trgovinskih barijera”, kazala je Ljerka Puljić.

Tomaž Berločnik iz Petrola je od političkih lidera regiona istakao kako niti jedna zemlja regiona samostalno ne može garantovati sigurnost snadbijevanja energijom, što ovaj sektor čini posebno osjetljivim. “Jedan od najvećih problema je i nedostatak investicija u energetske objekte u zadnjih 20-30 godina, te nemogućnost praćenja direktiva EU koje se odnose na iskoristivost energije i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji”, istakao je Berločnik. Učesnici radnog stola o energetici su predložili da se već u septembru održi sastanak ministara zaduženih za energetiku i definiše radionica na kojoj bi zajedno s privrednicima iz ovog područja raspravljali o zajedničkim interesima te podstakli rad na donošenju zajedničke energetske strategije Jugoistočne Evrope.

samit680 GRZ 140714

Svi okupljeni na SAMITU100 imaju isti zadatak, osigurati dobar i kvalitetan život svim građanima u regionu, kaže hrvatski predsjednik Ivo Josipović. “Činjenica je da imamo kompatibilne privredne resurse koji se nadograđuju. No postoje politike koje na privrednu saradnju u regionu gledaju kao na nešto loše, što šteti privredi. Preduzetnici ne trebaju podržavati pojedine političare i političke stranke, već politike koje poromovišu saradnju”, smatra Josipović.

Predsjednik Nikolić pozdravio je održavanje SAMITA100 i kazao kako će Srbija sigurno podsticati saradnju unutar regiona “jer smo svjesni da ne možemo sami, najavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić“. “Svaka od naših država može biti lider u nečemu, te povući prema trećim tržištima i otvoriti vrata cijelom regionu. To možemo učiniti kroz poljoprivredu jer je ona naša zajednička izvozna snaga”, istakao je Nikolić.

Svima koji ostvaruju uspjeh u ovakvim poslovnim uslovima treba čestitati, kaže Bakir Izatbegović član predsjedništva Bosne i Hercegovine. “Iako ekonomski pokazatelji govore da nemamo puno, smatram da se kao region nalazimo među bogatijim kada uzmemo u obzir naše resurse, poljoprivredna zemljišta, šume i kulturno bogatstvo. No kapital zahtjeva sigurnost, političku stabilnost, infrastrukturu i brzu administraciju za koje su zaduženi politički lideri“, kaže Izetbegović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je istakao kako je SAMIT100 inicijativa vrijedna poštovanja i odluka za podsticanjem saradnje poslovnih lidera regiona sa ciljem zajedničkog djelovanja na području regiona i trećih tržišta, a njegov albanski kolega Bujar Nishani smatra kako je to prilika koja nam pruža mogućnost razmjene ideja i stvarnosti naših zemalja. “Albanija je bila najizolovanija i najsiromašnija zemlja decenijama, ali od devedesetih su se stvari počele drastično mijenjati na bolje. Albanija posjeduje velike mogućnosti i šanse u raznim sektorima poslovanja, posebno u sektorima energije, rudarstva, turizma i poljoprivrede“, kaže Nishani.

Borut Pahor je naglasio da je ovo prvi susret svih lidera regiona u ovom sastavu što ima veliki značaj za cio region. “Ovo je korak naprijed ka stvaranju regiona mira i blagostanja. Potrebno je podržati ideje koje će dovesti do organizovanja tematskih sjednica ministara i privrednika regiona, što će poslati pozitivnu poruku i privući veći broj investitora iz Evrope i svijeta”, kaže Pahor.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga smatra kako uprkos etničkim i regionalnim razlikama sve zemlje našeg regiona imaju iste ekonomske probleme: nezaposlenost, trgovinski deficit i pad BDP-a, koje samo zajednički možemo prevazići, a makedonski predsjednik Gjorge Ivanov ističe kako region ima fizičke, mentalne i administrativne barijere koje možemo savladati samo transportnim, investicionim i obrazovnim povezivanjem. “Naši preduzetnici kreću naprijed jer voze automobile s velikim vjetrobranima, a malenim retrovizorima, dok mi političari često uz velike vjetrobrane imamo i velike retrovizore”, kaže Ivanov.

Jako Andabak, predsjednik Uprave Sunce koncerna, kaže kako je sektor turizma onaj kod kojeg je najizraženija potreba za poboljšanjem turističke ponude jer današnji globalni turizam traži više od mora i sunca. “Turizam zahtijeva podršku političara u obezbjeđivanju fleksibilnijeg režima viza i omogućavanje jednostavnijeg prelaska granica unutar regiona”, kaže Andabak.

Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploča, je naglasio veliki problem s transportne infrastrukture, posebno željezničke. “Zbog postojanja velikog broja željezničkih operatera na malom prostoru našeg regiona, povećavaju se troškovi prevoza što utiče na konkurentnost roba s naših prostora“, upozorio je Pavlović.

Direktor Tehnike Filip Filipec ističe kako konkurencija u građevini zavisi od kvaliteta infrastrukture. “Moramo djelovati zajedno kako bi povećali konkurentnost kompanija iz regiona, a neophodan nam je i kvalitetniji protok i stručnjaka, ali i radne snage”, kaže Filipec.

Predsjednik uprave Alkaloida Zhivko Mukaetov je naglasio kako farmaceutska industrija ima tradiciju i jezgro u ovom regionu naglasivši da je za unapređenje saradnje potrebno harmonizovati regulativu u farmaceutskoj industriji.

Ivica Mudrinić je kazao kako razvoj i investicije dolaze sa stvaranjem neophodnih uslova te da je jedan od glavnih problema javna administracija koja još uvijek predstavlja prepreku, a ne servis.

Crnogorsku delegaciju na ovogodišnjem SAMITU100 u Hrvatskoj predstavljali su: Blagota Radović (direktor - Zetagradnja), Svetlana Vuksanović (izvršna direktorka - Philip Morris Montenegro), Ihab Kamel (izvršni direktor - Luštica Development AD), John G Kennedy (izvršni direktor - Boka Group d.o.o.), Žarko Radulović (direktor - Montenegro Stars Hotels Group), Mustafa Baltaci (potpredsjednik - Istanbulska berza), Giulio Moreno (šef misije EBRD u Crnoj Gori), Predrag Mitrović (predsjednik - Unija poslodavaca Crne Gore), Đorđe Đurđić (izvršni direktor – Atlas banka), Tomo Žižić (direktor - Atlas Capital Centar) i Meliha Ramusović (direktor za filantropiju i razvojne programe Atlas fondacije i član odbora operativnog tima SAMITA100).

Organizatori SAMITA100 su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas fondacija i Združenje Manager Slovenije (ZMS). Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prvi SAMIT100 održan je 2011. godine u Srbiji. Drugo okupljanje SAMITA100 održano je prošle godine u Crnoj Gori, i domaćin je bio predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević, koji je od početka inicijative u Upravnom odboru SAMITA100.