Dr Dusko Knezevic Atlantic Council Washington DC June 2017

Bez obzira na lični stav pojedinaca, svaki građanin Crne Gore imaće koristi od pristupanja Alijansi

Više puta sam isticao značaj NATO članstva za Crnu Goru, značaj za međunarodnu poziciju, ekonomske koristi od članstva, kao i pozitivne aspekte koje će od ojačane stabilnosti i sigurnosti osjetiti svi aspekti društva, kao i svi građani.

Ali pravu veličinu tog događaja sam i sam shvatio na događaju na kojem sam imao čast da prisustvujem 5. juna u Vašingtonu, u organizaciji američkog Atlantskog savjeta.

Atlanti Council Washington DC June 2017

U istorijskom danu za Crnu Goru, u danu koji je njena velika investicija u prosperitetnu budućnost, događaj Atlantskog savjeta, kojem je prisustvovao krem diplomatskog kora, američke administracije i svjetskih lidera, bio je potpuno u znaku Crne Gore i njenog članstva u NATO.

Zemlja koja dolazi sa Zapadnog Balkana, regiona koji se još uvijek naziva post-konflikt zonom i koji često u međunarodnoj javnosti asocira na loša sjećanja, izazove i probleme, u tom trenutku bila je slavljena i istaknuta od strane generalnog sekretara NATO-a, potpredsjednika SAD-a Majkla Pensa i bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Događaj Atlantskog savjeta u Vašingtonu je transparentno pokazao veličinu važnosti pristupanja Alijansi, značaj koji Crna Gora dobija pristupanjem sjevernoatlantskoj familiji kao njen 29. Saveznik, i koji dobija pripadanjem takvom timu i podrškom na takvom nivou.

To je ogroman zalog za sigurnu i prosperitetnu budućnost, a prednosti od pripadanja takvom društvu osjetiće svi građani Crne Gore, bez obzira na njihov stav prema učlanjenju u Sjevernoatlantski savez.

Dr Duško Knežević , LinkdIN , 15. Jun 2017.