• DUSKO KNEZEVIC Mi uspjeh mjerimo pozitivnim trendovima koji su incijativom naših poslovanja i projekata uspjeli da zažive u društvu i učine ga boljim mjestom za život naših sugrađana.
  • DUSKO KNEZEVIC Želimo da aktivno doprinesemo u stvaranju dugoročnih samoodrživih trendova za optimalne standarde u oblastima novih tehnologija, ekološki održive ekonomije kao i novih metoda obrazovanja i liječenja.
  • DUSKO KNEZEVIC Naša sudbina je saradnja – kako između nacija tako i među različitim organizacijama.
  • DUSKO KNEZEVIC Misli, radi, stvaraj, dijeli!

PUNTA-MIMOSA-FAZA-3-2

Vlada Crne Gore donijela je ispravnu odluku u namjeri da implementira projekat državljanstva kroz investicije.

Uvođenjem državljanstva kroz investicije, Crna Gora se pridružila elitnom klubu globalnog državljanstva i otvorila nove potencijale ekonomskog razvoja kroz strane investicije.

Program ekonomskog državljanstva koji je juče usvojila Vlada Crne Gore biće dostupan za najviše 2.000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i to tokom ograničenog perioda od tri godine. Zainteresovani pojedinci će imati sljedeću opciju: da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata, prijethodno odobrenih od strane Vlade, u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata, prijethodno odobrenih od strane Vlade, u razvijenom području Crne Gore. Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu do 100.000 eura po podnesenom zahtjevu. Naknada će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Državljanstvo kroz investicije jedan je od velikih potencijala za privlačenje stranih investicija i diversifikaciju ekonomije koji svako treba valorizovati. Naročito imajući u vidu da kao atraktivna turistička destinacija imamo i konkurentnu prednost u brzorastućoj industriji ekonomskog državljanstva.

Geopolitička situacija na Bliskom istoku, kao i želja brzorastućeg staleža azijskih milionera za ulaskom na evropska i zapadna tržišta, doprinosi rastu bogate imigracije. Sve to otvara mogućnost Crnoj Gori da sa kvalitetnim programom državljanstva kroz investicije privuče svježe fondove za postojeću ekonomiju, ali i jedinstveni ljudski kapital koji može omogućiti razvoj novih oblika poslovanja.

Pozitivne modele implementacije programa državljanstva kroz investicije imamo u mediteranskim zemljama, EU članicama, Malti i Kipru. Oba primjera ukazuju na otvaranje značajnih novih izvora finansiranja državnog budžeta malih mediteranskih ekonomija i programa koji su vitalni za dinamičan i održiv razvoj društva.

Crna Gora je sad u poziciji da i sama realizuje značajnu ekonomsku i društvenu korist od uvođenja projekta državljanstva kroz investicije. NATO članstvo i ubrzani proces pristupanja EU predstavljaju značajne dodatne vrijednosti koje nas mogu pozicionirati u ovom novom biznisu koji raste zajedno sa trendovima globalizacije i migracija. Sigurnost i pristup većem tržištu, uz kvalitet života i poreske olakšice, dominantne su u opredjeljenju investitora za izbor novog državljanstva.

Dr Duško Knežević, LinkdIN Blog, Jul 2018.


Vrati se na početak