08 12 2012 DK ekonomija 2

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević ocijenio je da pred Vladom nije lak zadatak jer se Crna Gora nalazi u ključnoj fazi evroatlanskih integracija, tim prije što se to dešava u periodu ekonomske krize, kao i da su ključni izazovi podizanje operativnosti sistema, institucija i državnog aparata.

Knežević je u intervjuu za Dnevne novine rekao da se operativnost može postići ukoliko se rezultati postave kao mjerila i nađe pravi balans između fiskalnog konzervatizma i socijalno progresivne politike.

On je ocijenio i da u Crnoj Gori postoji jako loša klima prema domaćim, ali i prema stranim investitorima. Kako je dodao, to mora da se promijeni, jer ako prema svima od starta imamo negativan stav, onda se nanosi velika šteta prije svega građanima Crne Gore.

„Moramo shvatiti da Crna Gora nije jedina investiciona destinacija na svijetu, a kapital je jako osjetljiv na takve stvari. Ne kažem da loše primjere kojih je bilo i kojih će sigurno i dalje biti ne treba kritikovati i isticati, ali stvaranje bespotrebne histerije oko investitora i ulaganja, može samo da nam nanese ozbiljnu i dugotrajnu štetu”, rekao je Knežević.

On je dodao da zbog svojih veza sa državnim establišmentom nikada nijedan posao nije dobio pod povlašćenim uslovima. „S obzirom na to da smo uvijek opravdano ili neopravdano pod budnim okom javnosti, vjerujem da bi bilo kakav ustupak učinjen Atlas grupi ili meni lično odmah bio zapažen i izdvojen”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, jedan od velikih potencijala Crne Gore je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, a Atlas grupa radi izradu fizibiliti studije sa kompanijom Qsolar ltd iz Holandije, koja je fokusirana na razvoj industrije proizvodnje energije iz solarnih potencijala i investitor u velike projekte u solarnoj industriji uglavnom u zemljama Beneluksa i Njemačkoj.

On je takođe rekao da kada je riječ o razvoju bolničkog kompleksa u Meljinama očekuju da će lokalna samouprava uskoro donijeti novi urbanistički plan. Kako je naveo, trenutno su u pregovorima sa nekoliko potencijalnih partnera za bolnički dio te da su i vrlo blizu dovođenja ozbiljnog strateškog partnera. „To nas svakako ne zaustavlja u razvoju same bolnice i obogaćivanju njenih kapaciteta i bez obzira na tok pregovora počećemo gradnju kardiovaskularnog bloka”, dodao je on.

Knezević je rekao i da je zvanično otvaranje Atlas kapital centra planirano u martu, iako će, kako je rekao,  i prije toga mnogi poslovni prostori biti useljeni s obzirom na to da će kupci i zakupci biti u prilici da već tokom ovog mjeseca počnu sa uređenjem enterijera. „ Pored hotela koji će biti iz poznatog lanca sa Bliskog Istoka, u centru će biti zastupljeni poznati brendovi poput Luj Vitona, Hugo Bosa, Pal Zilerija, Rej bana, Baldininija, Fabija, Ćezare Pjaćotija i drugih”, naveo je on.

On je ponovio da je cilj afere Telekom, o navodnoj korupciji u privatizaciji te kompanije u kojoj se pominjelo i njegovo ime da se „u toku predizborne kampanje, bez ikakvih dokaza, anatemišu i moralno diskredituju pojedinci i kompanije”.

„Mogu da razumijem da smo neminovno u centru pažnje kao grupacija koja je kroz razne kompanije značajno prisutna u ključnim oblastima finansijskog poslovanja i važnim investicionim projektima. Jasno mi je i da senzacionalizam postaje glavna tema mnogih političkih kampanja, kao i glavni izvor profita mnogih medija. Ali ni do sada nijesam, a ni u buduće neću učestvovati u pokušajima da se bilo Atlas grupa bilo ja koristimo za dnevno političke razmirice i senzacionalističke naslovnice”, dodao je Knežević.

Vlasnik Atlas grupe je u intervjuu za Dnevne novine rekao i da je slobodno vrijeme luksuz koji mu je često nedostupan. „Moja porodica i moji prijatelji to znaju, i vjerovatno i to sa pravom zamjeraju mi na vremenu koje im ne posvećujem. Ipak, svaki slobodni trenutak pokušavam da posvetim svojoj porodici i djeci, što opet nije lako jer oni već imaju svoje puteve na internacionalnim univerzitetima i školama i u profesionalnom sportu”, objasnio je Knežević.

Kako je rekao, žao mu je što nema i više vremena za biografije istorijskih i savremenih ličnosti i djela svjetskih ekonomista koje voli da čita, ali da pokušava bar da ne propušta blogove uglednih kolumnista poput Pola Krugmana i Tomasa Friedmana.

Kako je dodao,  sport je uvijek bio bitan dio njegovog života, a nekada su to bili košarka i vaterpolo. „Danas sam mnogo češće u prilici da to bude vožnja bicikla u prirodi ili trening u teretani”, kazao je vlasnik Atlas grupe.